SE

Olen pitkän aikaa puhunut vain SIITÄ, mutta fiksuimmat ovat jo varmasti arvanneet, mistä eläimestä on kyse. SE on toki SE siihen asti, että pentu on varattu, ja nimi paljastetaan vasta myöhemmin. Se on kyllä valmiina jo, mutta koska hankinta ei ole varmaa ennen kuin pennut ovat muutaman viikon ikäisiä, syntyy oikeaa sukupuolta ja oikeasta yhdistelmästä (mikä vaikuttaa nyt melko lailla epätodennäköiseltä tällä haavaa), nimeä en paljasta ihan vielä.

SE tulee siis olemaan fretti, mustela putorius furo, ja urospuolinen sellainen. Värillä ei ole väliä, mutta mikäli toivottu ensisijainen yhdistelmä toteutuu, suurella todennäköisyydellä SE tulee olemaan suklaa. Myös albiinoon ja pastelliin on pienet mahdollisuudet, mutta todennäköisesti koko pentue on suklaa.

Miksi sitten fretti? No, kaiken pahan alku ja juuri on joskus nuorempana tyttönä potemani frettikuume. Fretit tuntuivat mielenkiintoisilta elukoilta, tosin tiedon kerääminen oli työlästä ja sitä löytyi vähän. Uusimpien tietojen valossa se oli myös väärää; frettejä oli useammin eläinkaupoissa myytävänä, ne tituleerattiin häkkieläimiksi ja niiden sanottiin olevan melkoisen hankalia, lähestulkoon mahdottomia lemmikeitä. Ja koska olin silloin jo ensisijaisesti hurahtanut koiriin, en koskaan sitten sen suuremmin suunnitellut fretin ottamista. Laji kuitenkin pysyi mielessäni.

Viime kesän loppupuolella tutustuin ystävääni Heliin ja hänen kauttaan lämpesin taas uudestaan freteille. Ne olivat mielenkiintoisia otuksia, ja mitä enemmän päivitettyä tietoa luin ja keräsin, sitä enemmän fretti alkoi kiinnostaa. Heli ei suinkaan jäänyt toimettomaksi vaan pommitti ahkerasti Paran ja Domon vauvakuvilla. Joskus siinä marraskuun tietämillä aloimme puoliksi vakavissamme keskustelemaan siitä, olisiko Helin mahdollista sijoittaa urospentu minulle joskus.

Frettien kohdalla sijoittaminen poikkeaa hitusen koirista. Koiriahan voi sijoittaa kuka tahansa ja rekisteröityä rotukoiraa sijoittaessa sijoitukselle on virallinen Kennelliiton paperi. Virallisesti sijoittaa voi sekä kennelnimellinen kasvattaja että kotikasvattaja, kunhan pennut tosiaan ovat rekisterissä. Frettien kohdalla pennut jaotellaan niihin, jotka myydään lemmikeiksi, ja niihin, jotka myydään kasvatuseläimiksi. Kasvatuseläimiksi myytävät fretit ovat ainoat, joita voi sijoittaa, koska lemmikkieläimeksi myydyllä fretillä ei voi teettää rekisteröitäviä poikasia (ellei sille hae erikseen jalostuslupaa) ja sijoittamisen idea on nimenomaan sijoittaa jalostuseläin.

Helillä ei vielä tuolloin suunnitelmien alkuvaiheessa ollut valmiina kasvattajanimeä, mutta se oli työn alla. Pari viikkoa takaperin hänelle viimein myönnettiin kasvattajanimi Bonsai Ahma, eli täten myös sijoittamisesta tuli ihan virallisesti mahdollista. Minulta tämä tietenkin vaatii sitä, etten heti ensimmäisen kiimavitutuksen iskiessä käy tuikkaamassa poikaan implanttia, mutta olen valmis uhrautumaan.

Miksi sitten fretti? Olenhan aina sanonut olevani henkeen ja vereen koiraihminen.

No, olenkin. Koira on minulle se eläin, jonka kanssa katson olevani yhtä. Fretti tuntuu kuitenkin äärimmäisen mielenkiintoiselta ja haluan kokea, millaista elämä on sen kanssa. Mikäli vain mahdollista, haluaisin kokeilla mahdollisuutta metsästää vinttikoiran ja fretin kanssa, ainakin nyt fretin kanssa. Pitää vain selvitellä, miten se sellainen on mahdollista. Briteissä frettien ja lurcherien yhteistyö kaniininmetsästyksessä on suorastaan ihailtavaa; fretit päästetään kaninkoloihin ja ne ajavat kaniinit liikkeelle. Kolostaan ulos pinkaiseva kani joutuu lurcherin saaliiksi. Tehokasta, luonnonmukaista. Suomessa frettejä on käytetty ainakin Helsingissä citykanien hävittämiseen, mutta vinttikoiran ja fretin yhteistyötä ei ole kokeiltu. Sen kuitenkin takaa, että mikäli joskus tilaisuus tulee, kokeilen sitä mielelläni. Se, miten tämänkaltainen metsästys eroaa esimerkiksi Venäjällä järjestettävistä tilaisuuksista, joissa avoimelle alueelle päästetään häkistä susi ja lauma borzoita ajamaan sitä, on nimenomaan luonnollisuus. Kanit ovat villejä, niitä ei varta vasten kasvateta eikä vangita, jotta ne voidaan metsästää. Kaikki tapahtuu, kuin se tapahtuisi luonnossa; villi saalis, saalistaja.

Muita harrastuksia, joissa mielelläni tulen käymään, ovat frettinäyttelyt. Fretin saaminen valioksi onkin ihan oma juttunsa, ja frettinäytteluistä voisinkin tehdä postauksen myöhemmin ihan kerratakseni asioita itsekin.

Toivon, että SE saapuisi minulle kesällä, mutta voi olla, että homma menee ensi vuoteen. Haluan, että minulla on ensimmäisen viikot kunnolla aikaa tutustua uuteen tulokkaaseen. Laji on minulle uusi ja haluan kunnolla paneutua alkutaipaleeseemme, jotta yhteiselosta tulee nautinnollista. Haluan myös olla mahdollisimman paljon paikalla totuttaakseni frettiä ja koiria toisiinsa. Aaro ja Nadira eivät ole ongelma, mutta Karem vaatii vielä vähän opettelua. Tulokset viime frettivierailulla olivat kuitenkin erittäin lupaavia, ja tarkoitus olisi ennen SEn tuloa ottaa vielä uusiksi pariin otteeseen. Kaikki mahdollinen on siis tehty.

Yhdistelmä, josta SE tulisi minulle näillä näkymin, on aivan upea. En puhu vielä enempää, sillä kaikki on tällä hetkellä hyvin epävarmaa. Mikäli naaras saa kolmannen kiimansa ja astutus uusitaan, voin paljastaa, millaisista näädistä tuleva pötkylä on tulossa. Uroksen tiedän henkilökohtaisesti ja naaraasta olen kysellyt paljon. Toivon pennun perivät vanhempiensa hyvät ominaisuudet etenkin luonteen puolesta, eikä se ulkoinen olemuskaan pahaa tekisi.

HUOM: Kysymyspostaus voimassa vielä kuun loppuun, joten kysymyksiä satelemaan!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>